9 jan. 2011

De tre vise männens kaka eller "la galette des rois"

Trettonhelgen är ingen helgdag i Frankrike, men den har den sin egen kulinariska tradition - "la galette des rois". De kungar som avses är naturligtvis inte vilka majestäter som helst, utan de tre vise männen. I en galette des rois finns alltid ett litet föremål gömt, kallat fève, dvs bondböna. Förr i tiden lades en torkad bondböna in i kakan, men nuförtiden är det en liten porslinsfigur. De större och mer kända bagerierna har egna samlingar som det alltid görs reklam för.

När man äter galette ska den yngsta personen krypa under bordet. Sedan skärs kakan i lika många bitar som det finns personer runt bordet. Barnet under bordet ropar ut namnen på gästerna, och bestämmer på så sätt vem som får vilken bit. Den som hittar den i sin bit är dagens kung eller drottning, och som sâledes kröns med den gyllene pappkronan som alltid följer med när man köper galette hos bagaren.

3 kommentarer:

Mia sa...

Och så mycket trevligare än gröt... ;)

Johanna sa...

Vilken rolig tradition! Firar många dne i Frankrike? Det är mer än vad man gör i Sverige.

Dosiss sa...

Johanna; ja jösses ja; Alla bagerier gör den i olika storlekar och i matvaruaffärerna sâ ställs de upp redan i entréen. Mânga samlar pâ féves oxâ.

Mia; gröt är gott!!:D